Pracheni kanik (dél-cseh kanik)
2008.06.04. 21:28
Fajtaismertető
Pracheni kanik (dél-cseh kanik)
Dél-csehországi fajta, melyet a strasszer „linzi galamb” változatából tenyésztettek ki. Ősei azonosak a korábban bajor strasszernek nevezett, ma hivatalosan cseh galamb néven elismert és tenyésztett fajtáéval.
Erős, kissé zömök parlagi galamb testalkatú fajta, enyhén hátralejtő testtartással, középmagas állással. Sima lábú, sima fejű, jól szálló galambok.
A fej jól lekerekített, a homlok enyhén ívelt. Az írisz narancs- vagy rubinpiros, a szemgyűrű finom szövetű egy- vagy kétsoros. Az erős csőr nem túl hosszú, rózsás viaszszínű. A feketék és a kékek alsó kávájának töve lehet sötéten futtatott. A nyak erős, a mellbe széles alappal megy át. Tartása függőleges, a toroktáj jól kikerekített. A mell széles, jól lekerekített. A hát vállban széles, a farok felé enyhén lejtő. Az erős szárnyak szorosan a testhez simulók, hegyük a farkon fekszik. A kormánytollak jól zártak, irányuk a hát esését törés nélkül követi. A lábak közepes hosszúságúak, tollatlanok. A karmok szaruja világos. A tollazat a testhez simuló, nem túl hosszú.
Színváltozatok: fekete, vörös, sárga, barna (ritkán fehér szalagokkal is), fekete szalagos, fehér szalagos vagy sima kék, világoskék fehér szárnyszalagokkal, kovácsolt kék és kékfakó, vörös-, sárga-, barna-, és kékfakó, ezüst fekete szalagokkal vagy azok nélkül.
Minden szín tiszta, a lakkszínek teltek, csillogó fémes fényűek. A test színe fehér, a fej, az előke, a szárnypajzsok és a farok a támasztó- és a fedőtollakkal együtt színes. Az előke a nyak elejének közepéig ér, a fej színhatára a tarkón kissé ívben zárul. A felső csőrkáva tövénél közepes nagyságú, fehér homlokfolt kezdődik, amely keskeny alapból indulva kissé szélesedik, majd szilvamag alakjához hasonlóan, hegyben ér véget a szemek vonalában. Fehér még 7-10 evezőtoll és a hát. A fiókszárny tollai színesek. A hát felső részén esetlegesen mutatkozó színes híd megengedhető.
A cseh kanik a pracheni kanik változata, attól csak fehér farkával különbözik.
|